+36 76 382 184 info@jeli2000.hu

Bór hiány

A bór fontos szerepet játszik az anyagcserében. Részt vesz a nukleinsavak szintézisében és a szénhidrátok anyagcseréjében, a megtermékenyülési folyamatokban, merisztémasejtek differenciálásában és a sejtfalak szerkezetének kialakításában.

A bórhiány tekintettel arra, hogy a tápelem az idősebb levelekről nem tud a hajtásokba átépülni, mindig a legfiatalabb növényi részeken jelentkezik. A levelek aprók maradnak, rajtuk világos színű besodródás figyelhető meg. Idővel deformálódnak, a szélük fonák írányba kezd pödrődni. Súlyos bórhiánynál a levelek barnára színeződnek és elhalnak. Az idősebb levelek sokáig egészséges benyomását keltik, de a hiány előrehaladtával azok is megbarnulnak, megvörösödnek. A hajtások növekedése leáll, a tenyészőcsúcsok elhalnak. A levélnyél és a levéllemez törékennyé, pattinthatóvá válik. A gyökerek tenyészőcsúcs növekedése is leáll. A bórhiányos növény rosszul köt, gyakori a virágelrúgás.

A bórhiány jelensége lehet ezen túlmenően a barnafoltosság, üvegesedés, szárazrothadás, laza szövet főleg gyümölcsben, répatestben.

Gyakran lehet olyan esetekkel találkozni, amikor a talajban van elegendő bór, csak azt a növények nem tudják hasznosítani. Az ilyen eset a hosszantartó szárazság hatására alakul ki, de kiválthatja a lúgos talajkémhatás és gyakran a szakszerűtlenül végzett meszezés.

A cukorrépa erős B-hiánya esetén a fiatal növények elpusztulnak. A rendkívül jellegzetes

B-hiány, a répa szív és szárazrothadása általában július második felén és augusztus elején jelentkezik. A répa növekedése visszafogott. A levelek érközein sárgászöld, sárga foltok keletkeznek. A levelek csavarodottak. A fiatal és közepes korú levélnyelek dudorossá válnak, elfeketednek, majd felrepedeznek. A levelekre is átterjed a feketedés. A levélkoszorú kókadt. Bekövetkezik a tenyészőcsúcs feketedése és elhalása. A későbbiekben a tünetek átterjednek az idősebb levelekre és a répatestre is. Az edénynyaláb gyűrűk elbarnulnak és bekövetkezik a szárazrothadás. Augusztusi esőzések után új levelek fejlődhetnek.

 

 
Jellegzetes bór hiány tünete cukorrépán

 

A napraforgó fiatal levelein a levélnyéltől kiindulva sárga, majd barna színt vesznek fel és elhalnak. Tapasztalható a levelek deformáltsága és besodródása. Gátolt a növekedés és a tenyészőcsúcs alatti rész felrepedezik. Elmaradhat a virágképződés és a fejlődő tányérok deformáltak. A kaszatok léhák maradnak.

 

Jellegzetes bór hiány tünete napraforgó növényen

A dohányon a tenyészőkúpok elhalnak. Az oldalrügyek szintén elpusztulnak. A fiatal levelek deformáltak, csavarodottak, halványzöldek vagy sárgák, amelyek nekrotikussá válnak. A szár megvastagodik, az ízközök rövidültek. A szár merev. Eőfordulnak tagolt, a normálistól eltérő levelek.

 

Bór hiány dohány növény tenyésztőcsúcsán

A bórhiány tüneteit a paprika a hajtáscsúcsok elszáradnak, valamint az alsó levelek barnásvörös színelváltozásával és a fonák irányba pödrődésével mutatja. A vizsgálatok szerint a bór hiány szempontjából a legkritikusabb fejlődési fázis a generatív szakasz.

 
Bór hiányos közegben termesztett paprika felnagyított levele

A paradicsom esetében a szár növekedése erősen stagnál, ami a növekvő hajtáscsúcs elszáradásának a következménye. A legfiatalabb levelek levélkéinek erei között világos színű besodródás keletkezik. Ezek a levelek kicsik maradnak, befelé pödrődnek és deformálódnak. Kisebb méretű levelek alakúlnak ki, amelyek megvastagodottak és könnyen töredeznek. A levelek klorózis után megbarnulnak és lankadtak lesznek. Az idősebb levelek sárgára vagy narancssárgára elszíneződnek. A tenyészőcsúcs rendszerint elhal. A paradicsom szára is törékennyé válik. A növény kevés gyümölcsöt hoz, vagy teljesen terméketlen marad. Az érett paradicsomomon rendszerint párás foltok keletkeznek.

 

 
Bór hiány tünete paradicsom növényen

Az uborka visszamarad a fejlődésben, a hajtásvég közelében az internódiumok rövidebbek, az oldalhajtások képződése lelassul vagy megáll. A fiatal levelek sötétzöldekké, barnászöldekké válnak és törékenyek lesznek.

Súlyos hiány esetén a tenyészőcsúcs elszárad, megreped. Az alsó levelek barnássárga elszíneződések lépnek fel. A terméseken, a terméskezdeményeken apró repedések mutatkoznak. A gyökerek fejlődése leáll, a tenyészőcsúcs megbarnul.

  
Bórhiányos közegben termesztett uborka

A saláta növekedése csökött, rozettásan növekszik, a belső levelek előbb sötétzöldek, később világosbarna és sárgaszínűvé válnak. A levélszéleken száradás lép fel, idővel ezek a kiszáradó foltok összefolynak. A levelek mereven állóak és törékenyek.

A meggyfa fiatalabb levelei általában kisebbek, klorotikusak. Előfordul a virágok elhalása. A gyümölcsök részben felrepedezettek.

Almán álltalában a tenyészőcsúcs elhalása után a rügykezdemények elhalnak. A levelek kisebbek lesznek. A felső ágak felkopaszodnak. Gyakran megszaporodik az oldalrügyek kihajtása. Kevés a virág és gyümölcskezdemény. A virágok nagy része felnyílás előtt elhal.

Az almán jellegzetes barna foltos gyümölcs képződik. A foltok a gyümölcshúsra is kiterjednek. Felléphet a belső parásfoltosság, amely a magház környékére és az edénynyalábokra terjed ki.

 

 
Bórhiány tünete almán

A bórtöbblet tünetei természetes talajon, illetve a szervestrágyázás hatására nem fordulnak elő, de a bórtartalmú műtrágyák és vegyületek használata következtében felléphetnek. Ennek az a magyarázata, hogy a növény számára optimális bórtartalom meglehetősen szűk határok között van, a hiány a kezelés hatására gyakran mérgezésbe csap át. A mérgezési tünetek az alsó leveleken mutatkoznak először apró, barna foltok formájában. A Növény vízhiány jeleit mutatja. Ez a szimptóma minden növénnyel összefüggésben van a bórnak a szállítószövetek kialakításában betöltött fontos szerepével.