+36 76 382 184 info@jeli2000.hu

Cink hiány

A cink élettani szerepe  elsősorban a növényi enzimek működésének szabályozásában van, de jelentős a fehérje és az auxin anyagcserében is. A Zn-hiány főleg homokon és homokos vályog talajon jelentkezik. Gyakran felléphet nagyadagú P-trágyázás után, illetve sok meszet és sok szerves anyagot tartalmazó talajon.

A cinkhiány jellegzetes tünetei az apró levelek, növekedésgátlás, rövidebb ízközök, valamint mozaikos, rozettás levelek. A rozettás jellegű sárgásfehér, fehéres színű érközi klorózisok először az idősebb leveleken, ritkábban a fiatalokon is jelentkeznek, és a levelek idő előtti lehullásához vezetnek. Egyes növényeknél a levelek deformálódása is megfigyelhető. A korai virágelrúgás főleg a gyümölcsfákra jellemző. Ezzel párosul általában a gyümölcs deformációja és korai lehullása. A cink-hiány felismerését elsősorban az aprólevelűség és a rozettás jelleg segíti elő. Cinkigényesebb növények a kukorica, szója szőlő, bab, len. Mérsékelten érzékeny a burgonya, cukorrépa, lucerna, paradicsom, hagyma.

A kukorica növekedése Zn-hiány esetén visszafogott, az ízközök megrövidülnek és a növény a szokottnál alacsonyabb. A leveleken –főleg az idősebbeken- a középér mindkét oldala mellett fehérsárga, halványsárga klorotikus csíkok jelentkeznek, amelyek a levélalaptól a levélcsúcsig terjednek. A levélfelület többi része megtartja zöld színét. A legfiatalabb levelek világossárgák, közel fehér színűek. Ezt nevezik rügyfehéredésnek. A klorótikus csíkokban néha szürke, barna vagy bronz színű csíkok keletkeznek, amelyek terjedhetnek a tartós Zn-hiány esetén. A virágképződés késik vagy el is maradhat. A csöveken kevés, deformált szem  képződik.

    
Cink hiány tünetei kukorica növényen

A napraforgó általában alacsonyabb növekedésű. A fiatalabb levelek az alapi résztől kiindulva klorotikussá válnak. Kifehéredés tapasztalható, amelyen barnás foltok jelenhetnek meg.


Cink hiányos napraforgó növény levelei

A paprika csökött növekedésű. Az idősebb és közepes korú leveleken sárgászöld elszíneződés jelenik meg, amely barnásfehér, barna nekrotikus foltokba megy át. A tünetek idővel a fiatalabb levelekre is átterjednek.

  
Cink hiányos paprika növény tenyészedényben

Az uborka növekedése gátolt. Az idősebb leveleken sárgászöld, sárgásfehér, illetve sárgás klorózis alakul ki. Később a levelek elhalnak. A fiatalabb levelek aprók. A virágképződés gyenge.


Cink hiányos uborka levele

Az alma, körte és szilvafák jellegzetes tünete az aprólevelűség. A körte rügyfakadása hiányos. A levelek keskenyek és lándzsaszerűek, gyakran felállóak. A levélerek között klorotikus sárga foltok jelennek meg, a levelek tarkák lesznek. Az ágak fejlődése, beéredése gátolt, végeik gyakran, télen elhalnak. A gyümölcsök aprók. A szilva gyümölcshúsában barna foltok keletkeznek.

  
Cink hiányban szenvedő körtefa                 Cink hiányos almafa ág


Cink hiányos szilvafa

Az őszibarack ágai rövidek. Az idősebb leveleken klorotikus pettyek képződnek, amelyek gyakran összefolynak. A levelek deformáltak, keskenyek. A levelek rozettásak, idő előtt lehullanak. A károsodás a fa felső részén jelentkezik. A kevés gyümölcs deformált.


Cink hiányos őszibarack ág

A szőlőnél a Zn-hiány az erek között sárgás klorotikus foltokban jelentkezik, amely mozaikos, tarka levél kialakulásához vezet. Az alsóbb levelek zöldek, esetenként kissé klorotikusak. A tünetek a hajtáscsúcs irányába fokozottan jelentkeznek. A tünetek már nyár elején mutatkoznak. Igen gyakran előfordul a homoktalajon termesztett szőlő esetében. A szőlő növekedése visszafogott, sok apró levéllel rendelkező hónalj hajtások miatt a főhajtás bokrosnak tűnik. A bogyóképződésben rendellenességek lépnek fel. A laza fürtökön apró, általában magtalan bogyók fejlődnek. Tartós, nagy Zn-hiány esetén a bogyóképződés igen gyenge. A hiány megelőzhető Zineb kezeléssel, illetve cink-szulfát permetezéssel, virágzás vagy rügypattanás előtt.

 
Cink hiányos szőlő levelei

Az akácfa levelein sárga, világossárga, esetenként citromsárga klorózis jelenik meg az erek között. Az erek és közvetlen környékük általában zöld marad. A levelek általában keskenyebbek, lándzsaszerűek. Esetenként az ágak fejlődése gátolt, a gallyak törékenyek.


Cink hiány tünetei akácfán

A cinktöbblet előfordulása ritka. Jellemző az apró növekedés, kis levélméret. A levelek felső része klorotikussá válik, amelyen vöröses elszíneződés jelenik meg, majd elhalnak. Bekövetkezik a növények elhalása is.