+36 76 382 184 info@jeli2000.hu

Foszfor hiány

A foszfor a növények táplálásában a fő tápelemek közé tartozik. A virágzást követő megtermékenyítés után a foszfor a termésbe „rendeződik” át. A foszfor döntő szerepet játszik az energia háztartásban és az anyagcserében.

A nitrogénhiánnyal ellentétben az alsó levelek nem kivilágosodnak, hanem sötétzöld, kékeszöld színt vesznek fel. A tünetek később vörös, lilásvörös, barnásvörös színbe mennek át, ami a fonáki oldalon mindig jobban kivehető. A levelek elszíneződése fokozatosan a középső és fiatal levelekre is átterjed. Az alsó levelek gyakran elszáradnak, így a növény felkopaszodása léphet fel. A foszforhiányba szenvedő növényekre jellemző a korlátozott fejlődés és a csökött gyökérzet. A hiánytünetek nagyon hamar,már a fiatal növényeken is felléphetnek. A virágzás gyenge, a növények rosszul kötnek, gyakran termékenyülésre képtelenek. Az alacsony hőmérséklet erősíti a P-hiány érvényesülését.

Az őszi búza levelei P-hiány esetén sötétzöld színűek. A szárnál bíborvörös szín jelentkezik. Az állomány általában ritka, a bokrosodás pedig gyenge. A levelek merevtartásúak. Az alsó, idősebb levelek a csúcstól kiindulva sötétbarnára színeződnek és korai elhalásuk következik be. A kalászok rövidek.


Foszfor hiányos őszi búza növény

A kukorica levelei és szára lilás, bíborvörös színre változnak. Főként a fiatal növényeken jelentkezik az elszíneződés, amely hűvös idő esetén fokozottan jelentkezik. Az idősebb levelek barnára vagy barnásvörösre színeződve elhalnak. A P-hiányos növények szára vékony. A csövön szabálytalan magsorok képződnek és az érés később következik be.

        
Jellegzetes foszfor hiány fiatal kukoricaállományban

 

A paprikán, a paradicsomon, a spenóton, az uborkán és a dinnyén jellegzetes sötétzöld, kékeszöld színű elváltozással kezdődik a foszforhiány, amely először csak a legidősebb levelek fonáki oldalán az erek között mutatkozik. A hiány fokozódásával a többi alsó levél színe is mélyebbé válik, majd a tünetek átterjednek a középső levelekre. Igen gyakran tapasztalható a foszforhiány az említett növény palántáin, ha tőzeg alapanyagú tápkockában nevelik. Igen vékony szár, fejletlen gyökérzet, késői virágzással párosul. Idővel az alsó levelek felkopaszodnak. A kabakos növények termésén már egészen fiatal korban beszáradt barna foltok is kialakulnak.

        
Foszfor hiány paprika növényen és termésen

     
Jellegzetes foszfor hiány paradicsomlevélen és növényen

      
Görögdinnyelevélen és termésen mutatkozó jellegzetes foszfor hiány

A fejes saláta levélzete is hasonló módon elszíneződik, mint a paprikáé vagy a paradicsomé. A levelek jellegzetes rozettás fejlődést mutatnak, a növény gyökérzete fejletlen.

A hónapos retek levelei színtelenné válnak a foszforhiány hatására, majd barnásvörös zsínűek lesznek. A növények feltűnően fejletlenek.

A termésekben gyengébb a magképződés, a magvak apróak, rosszul csíráznak, amit elsősorban paprikánál, paradicsomnál és a kabakos növényeken lehet jól megfigyelni.

A cékla levelei aprók, bíborvörösek. A tünetek az idősebb leveleken kezdődnek, amelyek korán elhalnak.


Céklán jelentkező foszfor hiány tünete

 

A karalábé levelei kékeszöld színűek, illetve az erek mentén a levelek fonáki részén lilásvörösek. A tünetek az idősebb leveleken jelentkeznek először, amelyek a szélektől kiindulva elszáradnak. A növekedés gátolt.

 

A körtefákon a levelek sötétzöld alapon bíborvörös színt kaphatnak. Az idősebb leveleken barna nekrotikus foltok jelentkeznek. Majd idő előtt lehullanak. A gyümölcsök kemények.


Jellegzetes foszfor hiány tünete körtefán

A cseresznyefákon a levélzet sötétzöld. Az idősebb levelek bíborvörös színűek, és hamar elhalnak. A fiatal ágakon bíborvörös szín jelentkezhet.

    
Foszfor hiányos cseresznyefaág és levél

 

A foszfor többlettel ritkán lehet találkozni, ennek a tápelemeknek a túladagolása (bizonyos határig) nem okoz kóros elváltozásokat a növényeken. Kivételes esetekben a gabonán és herén figyeltek meg sötét csíkokat, amelyet a foszfor túladagolásnak tulajdonítottak.

Azonban ezek a tünetek valóban csak szélsőséges esetekben fordulnak elő, de még ilyenkor sem okoznak terméscsökkenést. A foszfor túlsúly zavarja a vas és cink felvételét, de elősegíti a kalcium, a bór, a réz és a mangán hiányát is. Gyakran a foszfor túlsúly tünetei ezeknek a mikroelemeknek a hiánytüneteiben nyilvánulnak meg.