+36 76 382 184 info@jeli2000.hu

Kalcium hiány

A kalcium duzzadásellenes  hatásával antagonisztikus szerepet tölt be a káliummal szemben. Fontos része van a sejtfalak stabilizálásában, valamint a sejtdifferenciálódásban és megnyúlásban.

A kalcium fontos növényi tápelem, a talaj termékenységének a fenntartásában is nagy jelentősége van. Ezért hiánya a talajban a növény szempontjából a legkülönbözöbb kedvezőtlen folyamatokat indítja el közvetve és közvetett úton is. A növények már szikleveles korban jelentős mennyiségben vesznek fel a talajból, és végig a növény fejlődése folyamán kihat a szénhidrát és a nitrogén anyagcserére, a sejtkolloidok állapotára, fokozza a növények betegségekkel szembeni ellenállóképességét.

A tünetek már fiatal korban megfigyelhetők és nagy biztonsággal elkülöníthetők más betegségektől. Tekintettel arra, hogy nem reutilizálható tápelem és nehezen is transpirálódik, a hiánytünetek a fiatal növényi részeken jelentkeznek. A gyökéren a tünetek előbb alakulnak ki, mint a föld feletti részeken. A tenyészőcsúcsok elhalása következtében, ami csak igen súlyos esetben tapasztalható és a gyakorlatban ritka, a növény olyan benyomást kelt mintha a tetejét letördelték volna. Azáltal, hogy a mész hiánya maga után vonja a talajok pH-értékének csökkenését, más fontos tápelemek felvételét is akadályozza közvetve. Így a mészhiány szimptómái gyakran más fontos tápelemek hiánytüneteivel együtt mutatkoznak. A kalciumhiány kialakulását nem csak a mész hiánya, hanem a túl sok nitrogén és kálium is előidézheti.

A napraforgó növényen fiatal fejlődési stádiumban fellépő Ca-hiány következtében a hajtás a tányér kifejlődése előtt lehajlik, majd elhal. Későbbi stádiumban szintén bekövetkezhet a hajtásvég lehajlása a tányérral, de a jellegzetes tünet a felső levelek levélnyéltől történő elszáradása.


Kalcium hiány a napraforgó generatív fázisában

A mészhiány tünetei igen jellemzőek egy-egy növénycsaládra vagy egy-egy fajra. A paprika és a paradicsom termésein a nitrogéntúltrágyázásnál már ismertetett csúcsrothadás betegséget mutatja. Tekintettel arra, hogy a szövetelhalás már egészen fiatal korban megindul, a tüneteket az éretlen termések is jól mutatják. Sok esetben a bogyókon fellépő tüneteket a lombozaton semmiféle elváltozás nem kíséri.

   
Paprika növényen jelentkező kalcium hiány tünet

Súlyos hiány esetén a burgonyaféléknél és a kabakosoknál felléphet a hajtásvég pusztulás is. Ennek első tünete a fiatal levelek fonáki irányba történő pödrődése. Ezt követően a levélerek közötti szövetek megsárgulnak, majd a levélszélek száradásnak indulnak. A tünetek a hiány mértékétől függően az alsóbb levelekre is átterjednek. A levelek elhalását a tenyészőcsúcs teljes pusztulása követi. Száraz viszonyok között papírszárazzá válik, párás, nedves, fényszegény körülmények esetén elnyálkásodik. Ez utóbbi tünet ritkán alakul ki a paradicsomnál és a paprikánál, annál gyakoribb a hajtatott uborkánál és dinnyénél.

A káposztaféléken a levelek csúcsi részén száradás formájában jelentkezik a mészhiány. Először a levélszél közelében apró beszáradó foltok keletkeznek, majd ezek egybefolynak, és a levélszéltől a levélnyél irányába húzódó barna, majd beszáradó folt alakul ki.

 
Kalcium hiány tünete kínai kelen       Száraz levélszél barnulás fejes káposztán

A fejes salátánál a fiatal levelek rozettaszerűen, hullámosan növekednek. A belső leveleken apró barna foltocskák alakulnak ki, amelyek idővel összefolynak, összeolvadnak és a levél szélétől kezdődően lágy, barna barnásfekete foltok képződnek. Később a saláta közepe barnásfekete lesz. A tünetet nem mindig a talaj alacsony mésztartalma, gyakran a növény transpirációját zavaró tényezők, így például a magas páratartalom következtében kialakuló lassúbb mészfelvétel váltja ki.


Jellegzetes kalcium hiány tünetek salátán

A spenót fiatalabb levelei sötétzöldek, amelyeken a szélektől kezdődően barna, sötétbarna foltok keletkeznek. A tünet az idősebb levelekre is kiterjedhet.


Kezdeti kalcium hiány tünetek tenyészedényben nevelt spenóton

A kalciummérgezés tünetei nem ismertek, a talaj magas mésztartalma elsősorban a mikroelemek felvehetőségének az akadályozásában nyilvánul meg, vagyis bórhiányban, vashiányban, ritkán a nitrogén és kálium felvételének a zavarában