+36 76 382 184 info@jeli2000.hu

Kén hiány

A kén a fehérjék egyik alapvető építőeleme. Fontos szerepe van egyes vitaminokban

/B1 és H/ is.

Megjelenésében sok vonatkozásban hasonlít a nitrogén hiányhoz, azonban attól eltérő módon nem az alsó, hanem a fiatalabb leveleken jelentkezik először. A sárgulás a levél szélén  kezdődik és fokozatosan halad a levélnyél irányába. A kén hiányánál nem, vagy csak kisebb mértékben tapasztalható az alsó, beteg levelek lehullása.

Az utóbbi években egyre nagyobb mértékben kutatott elem, hiánya egyre gyakrabban okoz terméskiesést a szabadföldi és hajtatott kultúrában. Ennek okát Tislade (1966) négy pontban foglalja össze.

  1. A kénmentes műtrágyák fokozódó használata.
  2. A kénnek mint gombaölő szernek kisebb mértékű használata.
  3. A kénvegyületek koncentrációjának csökkentése a légkörben és a csapadékban, a kénben gazdag fűtőanyagok csökkenő használata miatt.
  4. A terméseredmények növekedése, mivel a nélkülözhetetlen tápelem szükséglet is nagyobb.

A paprika növények a normális alacsonyabbak, a levelek kisebbek, gyakran keskenyebbek. A kén hiányos növények fiatal levelei halványzöldek, majd sárga színt vesznek fel. Erős hiány esetén vöröses hiány is felléphet.


Kén hiány tünete paprika növényen

Az uborka növény fiatalabb levelein sárgászöld vagy sárga elszíneződés tapasztalható. A száron és a leveleken antociánosódás is bekövetkezhet.

      
Kén hiány tünete uborka növényen

A kéntöbblet viszonylag ritkán fordul elő a talajban. A növények kén többlet esetén visszafogottak a fejlődésben. A levelek elsárgulnak, majd perzselési tünetek megjelenése után lehullanak.