+36 76 382 184 info@jeli2000.hu

Magnézium hiány

A magnézium alapvető építőeleme a klorofillnek és fontos szerepet játszik a fotoszintézisben.

A magnézium további fontos szerepe az enzimreakcióban és az energiaátvitelben van. A tünetek reutizálhatóságuk miatt az idősebb leveleken alakulnak ki először. Kivételes esetekben gyors növekedés alkalmával a fiatalabb leveleken is jelentkezhet. Az idősebb leveleken jelentkező tünetek a klorofillpusztulásból erednek. A főerek mentén viszont hosszabb ideig megmarad egy jellemző keskenyebb vagy szélesebb zöld sáv. A klorofill teljes elpusztulásaután a sejtek szénhidrát szintézise leáll és a klorotikus felületeken először sárga, narancssárga, vöröses vagy bíborvöröses elszíneződés keletkezik, amely később barna vagy sötétbarna nekrotikus foltokká alakulnak át. A levélcsúcson esetleg vörösesbronz színárnyalat is megjelenhet. A Mg-hiány különösen a savanyú talajokon alakul ki gyakran Mn-többlettel párosulva.

A Mg-hiány miatt károsodott levelek rendszerint igen hamar lehullanak és a gyümölcsfáknál felkopaszodáshoz vezet. Kialakul az ecsetágúság, vagyis csak a hajtások végén található néhány levél. A virágzatot és a gyümölcsöt a Mg-hiány kismértékben károsítja.

A nitrogén, a foszfor és a kálium műtrágya adagok növelése kapcsán a magnézium reletív hiányba kerülhet. Néhány zöldségfajon, paradicsom, saláta, igen igen gyakran jelentkeizk napjainkban. Ezen túlmenően, például szőlő esetében a K és a Ca+Mg közötti aránytalanság következtében gyakran jelentkezhet a fürtkocsány-bénulás is.

 

A gabonaféléknél a Mg-hiány főleg savanyú homoktalajon ritka állományt eredményez. A beérés foltokban jelentkezik és vontatott. Tartós hiány esetén csíkos, majd összefolyó fehér, illetve barnásfehér elszíneződés tapasztalható.

  
Magnézium hiány tünete        Magnézium hiányos gabona

                                                    
Magnézium hiány tünete zabon és homokos talajba vetett rozson
A lucerna levélszélei, vörösesbarna, barna színűek, az érközök klorotikusak. Később az egész levél barna színt vehet fel.


Magnézium hiány lucerna növényen

A burgonya levélzete a hiány kezdetén normálisnak tűnik, bár a levélzet világoszöld színű. Később a levél főere mentén klorotikus foltok keletkeznek, amelyek egyre nagyobbak lesznek, a levélerek közepe pedig halvány, illetve élénksárga színűvé válik. A klorozis a levélcsúcstól is kiindulhat. A levelek törékennyé válnak, a levélszél pedig felfelé besodródik. A sárga klorózisos és a barna nekrotikus tünetek az idősebb leveleken kezdődnek.


Kezdődő magnézium hiány burgonyán

A cukorrépa idősebb levelein a szélektől kiindulva az egész levélre kiterjedő klorotikus márványozottság lép fel. A klorozis később világos, illetve sötétbarna nekrózisba megy át. A levelek lankadtak.

       
Kezdődő magnézium hiány tünetei burgonyán és cukorrépán

Az uborka idősebb levelei halványzöldek. A levélszéleken zöld szegély látható. Az érközök a levélcsúcstól haladva kifakulnak, majd elhalnak. Tartós hiány esetén a levélszélekre is kiterjedő barna nekrotikus foltok jelennek meg.

  
Magnézium hiány tünete uborka levélen

A petrezselyem idősebb levelein, néha a fiatalabbakon is, sárgás színű klorotikus márványozottság látható. A klorózist később világos, illetve sötétbarna színű nekrózisok kialakulása követi. Nagyobb Mg-hiány esetén a levelek lankadtak, lecsüngenek.


Kezdődő magnézium hiány tünete
petrezselyem növényen

A paradicsom és paprika növényeknél az idősebb leveleken interkosztális klorózis lép fel a szélektől kiindulva. Az egész levél elsárgulhat, amelyen barna nekrózisok láthatók. A levelek részben lecsüngőek. Később elhalnak.

  
Jellegzetes magnézium hiány tünetek paradicsom növényen

A szamóca levélen először sárgászöld klorotikus foltok jelennek meg a főér és az erek mentén. Ezt követően az erek között apró bíborvörös foltok keletkezhetnek. Később összeolvadnak és az erek menti zöld sávok, valamint esetenként a zöld levélszél kivételével a sárgászöld szín bíborvörös árnyalatot vesz fel.

     
Kezdődő magnézium hiány földieper növényen

A málna levelein a Mg-hiány az érközök klorozisával kezdődik. Eleinte világoszöld, sárga, narancssárga majd később vöröses árnyalatok jelennek meg, amelyek elérik a levélnyelet. Az erek mentén pedig zöld sávok futnak végig. A végén barna nekrózisok jelentkeznek és az idősebb levelek korán lehullanak.

  
Magnézium hiány tünete málna érésekor ill. málna levélen

A szőlő levelein először az erek között jelentkeznek sárga klorotikus foltok, amelyek összefolynak. Az erek közelében viszont kékes-sötétzöld szín jelenik meg. A klorotikus tünetek a levélnyélig nyúlnak. Később a klorotikus sávokban narancssárga, sárgásbarna, illetve barna, barnásvörös nekrózisok jelennek meg. A barnásvörös és a barna nekrózisok fellépése esetén a levelek elszáradnak. A kék bogyós fajtákon már kezdetben általában a bíborvörös, piros színek jelennek meg, amelyeken kialakulnak a nekrózisok. A K/Ca+Mg közötti kedvezőtlen arány esetén a szőlő fürtkocsány bénulása léphet fel. Megelőzésére többszöri Mg-szulfát permetezés javasolható.

  
Jellegzetes magnézium hiány tünete szőlő növényen

A körtefák sötétzöld levelein a főér mentén és esetenként a levélszéleken feketésbarna nekrózisok jelennek meg. A levélszél általában zöld színű. Korai lombhullás keletkezhet be.


Körtefa magnézium hiány tünete körtefa növényen

Az almafa hosszú hajtásai felkopaszodhat és ecsetágúság lép fel. A leveleken a főér mentén, halszálka szerűen, világoszöld vagy sárgás foltok keletkeznek, amelyek a levélszélekre is átterjednek. A gyümölcsök cukorszegények, eltarthatóságuk rossz.

  
Magnézium hiány tünetei almafa növényen

A cseresznye és meggyfák idősebb levelein jelentkeznek az első tünetek. Az erek között sárga, narancssárga vagy vöröses klorózis jelentkezik, amelyeken halszálkaszerűenbarna vagy vörösesbarna nekrózisok jelentkeznek. Gyakran a zöld levélen jelentkeznek barna, ovális nekrózisba átmenő foltok, amelyet követően a levelek elsárgulnak és idő előtt lehullanak.

     
Magnézium hiány tünete meggyfán és cseresznyefa levélen

Az őszibaracknál először a legidősebb levelek színeződnek el a levélszélektől kiindulva. A sárgahúsúaknál sárga, a fehérhúsúaknál pedig vörös színűre válnak a levél érközei. A főér és erek mentén pedig a zöld szín dominál. A levelek idő előtt lehullanak.


Jellegzetes magnézium hiány tünete
őszibarack levélen

A magnéziumtöbblet a Ca/Mg egyensúly felborulása miatt jelentkezik. Általában a növények gyökerei károsodnak. Ca-hiányhoz hasonló tünetek jelentkeznek a hajtásokon. Az egyszikűek levelei besodródnak, gyakran a levélhüvelybe maradnak.