+36 76 382 184 info@jeli2000.hu

Mangán hiány

A mangán oxidációs és redukciós folyamatokat szabályoz. Részt vesz a szénhidrát és fehérje anyagcsere karboxiláló folyamatában.

A mangánhiány kialakulását a talaj kémhatása és könnyen redukáló Mn-tartalma jelentősen befolyásolja. A talaj tömörödöttsége, víztartalma és mésztartalma is kihat a Mn hiányra. Nagy mésztartalmú talajokon gyakran kialakulhat Mn-hiány. Meszes talajokon a savanyúan ható műtrágyák, ammoniumszulfát, szuperfoszfát- megszüntetik, illetve enyhítik a Mn-hiányt. A Mn-hiánytünetek kevésbé egységesen mutatkoznak meg, mint a Fe és Mg-hiányok.

A mangánhiány tipikus kórképe a klorózisok pontszerű megjelenése. A levéllemezen a klorozis az erektől távolabb eső részeken kezdődik, és gyakran csak a levél egy részét érinti. A levéllemez egy része elveszti zöld színét és a kisebb erek között először halvány vagy sárgászöld pontszerű nekrózisok jelentkeznek. A mangánhiány többnyire a fiatalabb vagy közepes korú leveleken észlelhető. A szakirodalomban találhatók olyan leírások, amelyek szerint a hiánytünetek megjelenését először az idősebb leveleken tartják valószínűnek. Ez magyarázható azzal, hogy a Mn-felvételében bekövetkező esetben javulás hatására a fiatalabb levelek normális zöld színűek, míg az idősebbeken megmaradnak a Mn-klorózisok.

Az ellentmondások másik magyarázata, hogy a gyakorlatban sokszor más mikroelemek hiányával együtt jelentkezik a Mn-hiány, amelyek a fiatalabb leveleken jelentkeznek először.

A nagymérvű Mn-hiány esetén levélelhalás, növekedésgátlás, csökkent virág és gyümölcsképződés, valamint gyenge levél és gyökérnövekedés tapasztalható.

A gabonanövények közepes korú leveleinek érközein hosszúkás, sávos sárgásfehér csíkok keletkeznek a sárgászöld alapszínen. A legfiatalabb leveleken a foltok a levélcsúcs irányába terjednek. A hiánytünetek általában a bokrosodás idején jelentkeznek, amelyek később a gyökérzet fejlődésével elmúlnak
.


Mangán hiány tünetei gabona növény levelén

A kukorica legfiatalabb levelei halványzöld színűen jelennek meg. A közepes és fiatalabb korú levelek közepén sárgászöld színűvé válnak. Jelentős terméscsökkenéssel kell számolni.


Kezdődő mangán hiány kukoricán

Az uborka növekedése gátolt, levelein sárgászöld, sárga érközi klorozisok jelennek meg. Később a zölden szegélyezett főerek kivételével az egész levéllemez sárga, sárgásfehér színűvé válik. Az érközökön barnásfehér nekrotikus foltok keletkeznek.


Mangán hiányos közegben termesztett uborka

A szőlő és a ribiszke levelein érközi sárgulás következik be, amely szinte az egész levéllemezre kiterjedhet. A szőlőn nagy hasonlóság mutatkozik a Mn hiány és a mészklorózis, valamint magnéziumhiány tünetei között. Mn-hiány esetén- specifikus tünet-a levelek kisebbek, a hajtások pedig rövidebbek és vékonyabbak. A sárga klorótikus tünetek mellett apró barna nekrózisok is jelentkezhetnek, főleg a levélszéleken. Tartós, nagy Mn-hiány esetén az elsárgult levélszélek megbarnulnak, majd elhalnak.

  
Mangán hiány tünetei piros ribiszkén                Mangán hiányos szőlő levelei

A mangántöbblet általában a savanyú, pangóvizes talajokon fordul elő. A Mn-mérgezés a növények elhalását idézi elő. Csökken a növények klorofilltartalma. Az Mn-többlet mindig az idősebb leveleken kezdődik, ahol klorózis, illetve barna, sötétbarna nekrózis lép fel. A tünetek a levélszélektől indulnak ki.