+36 76 382 184 info@jeli2000.hu

Nitrogén hiány

A nitrogénnek, mint egyik legfontosabb elemnek, alapvető szerepe van a növények fejlődésében és növekedésében. Építőeleme a protoplazmának, kromoszómáknak, riboszómáknak és géneknek.

A nitrogén hiány első tünetei a növények alsó, idősebb levelein figyelhetők meg. Előbb halványzöld majd sárgászöld, később sárga lesz, majd a levelek elbarnulnak és elhalnak. A klorózis fokozatosan a fiatalabb levelekre is átterjed. A növények vegetatív tömege jelentősen csökken és termőképességük romlik. A növényekre jellemző lehet a törpenövekedés, a túlzott szénhidrátképződés és a merevtartás, amely sorosan a szárhoz simuló, felálló levelek formájában jelentkezik. Néhány növényfajnál felléphet az antocián-képződés, amely esetben narancssárga, vörös illetve bíborvörös levélszíneződés tapasztalható.

Nitrogénhiány fellépése esetén a gyökérzet hosszúra nő, de nem ágazik el. A nitrogén hiány tünetei általában korán jelentkeznek. A talaj és növényvizsgálatokra alapozottan megfelelő talaj, valamint levéltrágyázással a hiányjelenségek megszüntethetőek.

Gabonaféléknél a növények világos, vagy sárgászöld színűek nitrogén hiány esetén. Az idősebb levelek elsárgulnak-a sárgulás a levélcsúcstól kiindulva terjed a középér mentén -, majd elhalnak. Bokrosodásuk gyenge és rövid, vékony szár alakul ki.

Szakszerűtlen nitrogén trágyázás következtében fellépő

technológiai csíkosság őszi búzában


Indukált nitrogén hiány őszi árpán, jobbra nitrogénnel ellátott növény


Nitrogén hiány tünetek őszi búzán, szárbaszökkenéskor

 A kukorica nitrogénhiány tünetei igen korán jelentkeznek a növényeken. N-hiány következtében a növények világos, illetve sárgászöldek lesznek. A vizuális tünetek először az idősebb leveleken jelentkeznek. Az idősebb levelek a levélcsúcstól kiindulva elsárgulnak, majd elszáradnak. A növények növekedése visszafogott. A szár vékony és alacsony marad. Megfelelő talaj és-valamint levéltrágyázással a N-hiány megszüntethető.

                  
Nitrogén hiány tünetek                              Kezdődő nitrogén hiány
kukoricaállományban                                       kukoricalevélen

Nitrogén hiány jellegzetes tünetei kukoricalevélen


Nitrogén hiány kukoricatermésen
felül nitrogénnel ellátott, alul nitrogén hiányos növények termése

Napraforgó esetén az idősebb levelek elsárgulása, barnulása, majd elhalása figyelhető meg.

Nitrogén hiányos napraforgó növény

A cukorrépa levelei N hiánynál világos, illetve sárgászöldek. Az idősebb levelei bíborszínűek is lehetnek, amit korai elhalás követ. A növény növekedése gyenge. A levelek felállóak.

                                                   Nitrogén hiány cukorrépalevélen. Jobbra: nitrogénnel ellátott levél

A mák hiánytünetei mindig az idősebb, alsó leveleken jelentkeznek. Jellemző a levelek sárgulása, barnulása majd elhalása.

  
Nitrogén hiány mák növényen

A dohány hiánytünetei igen élesen jelentkeznek az alsó idősebb leveleken, amelyek sárga, narancssárga színt vesznek fel. Rendszerint jelentkezik a merevtartás mind a száron, mind a leveleken. A szár karcsú, vékony, a levelek pedig felállóak, kis szöget zárnak be a szárral.

 
Jellegzetes nitrogén hiány tünetek dohánynövényen

A paprikánál, paradicsomnál, az uborkánál, a dinnyénél, a babnál és a borsónál a hiánytünetek gyorsan megjelennek az alsó idősebb leveleken sárgulás formájában. A sárgulás illetve a zöld levélszín kivilágosodása a levél hegyétől indul el, és a nyél felé tart. Az egész levéllemez idővel sárgákká, sárgásfehérekké válnak, miközben a középső, majd fiatalabb levelekre is átterjed a hiánytünet. A paprikánál, a babnál és az uborkánál a levelek merevek, felállóak lesznek.

            
Nitrogén hiány tünetek paprika növényen, levélen és termésen

Az uborka, a paprika és a paradicsom enyhe hiány hatására még jól köt, de ha súlyos zavarok jelentkeznek a N-ellátásban, a növény „leszabályozza” magát, megakadályozza a túlterhelést, a termések egy részét elrúgja.

     
Nitrogén hiány paradicsom levélen        Nitrogén hiány uborka levélen

 

A paprika vékony, hosszú, keskeny vállátmérőjű terméseket fejleszt, a kocsány színe is világos. A termés falvastagsága vékony, a magvak apróak, rendszerint a töltenivaló és hegyes típusok kifli alakban meggörbülnek.

A paradicsom bogyói apróak, az oldalhajtás képződés idővel megáll. Súlyos hiány esetén az alsó fürtök virágait a növény elrúgja. A levélnyél hosszú, a levéllemez kicsi. Egyes vizsgálatok szerint a N-hiányban szenvedő paradicsom érzékenyebb a fitoflórára és botritiszre. A növény gyökerei fejletlenek, kevésbé elágazóak.

Az uborka termése a N-hiány következtében megnyúlt, vékony, a bibepont felé keskenyedő.

   
Nitrogén hiány uborka levélen          Kezdődő nitrogén hiány hajtatott uborkán

A fejes saláta növekedése a N-hiány következtében korlátozott , az un. Törpenövekedés jelenséget mutatja. A külső levelek világosak, sprődek, mereven felállóak. Idővel a zöldessárga szín sárgává, majd barnássárgává válik. Az antociánosodásra hajlamos fajták levelei sárgáslila elszíneződést mutatnak. Az idősebb levelek súlyos hiány hatására a sárgulás után nekrotikus foltokat is mutatnak, majd lehullanak. A növény gyökerei kevésbé elágazóak, de hosszúak, mélyre hatóak.

A káposztaféléknél   a torzsa, illetve a szár megnyúlik, a levelek apróak maradnak. Az idősebb levelek elvesztik zöld színüket, de nem minden esetben sárgulnak meg, egyes fajták lilászöld elszíneződést mutatnak. A levelek mereven felfelé állnak, a levéllemez kicsi, a levélnyél megnyúlt lesz. A hiánytünetet mutató levelek gyorsan lehullanak. A lila karalábé és a vörös káposzta színe fakó, halvány marad. A karfiol esetében a rózsa fejlődése vontatott, a tenyészidő végén is kicsi marad.

        

Nitrogén hiány fejes káposzta levélen        Nitrogén hiány fejes káposzta növényen

A retek esetében az alsó idősebb levelek mutatnak erős sárgulást, ami a levél hegyétől kiindulva a levélnyél irányába terjed. A piros gumójú fajták fakó színt adnak, a termés apró marad. A sziklevél jellegzetes módon-már enyhe hiánynál is –elsárgul és leszárad.


Nitrogén hiány retek növényen

A sárgarépa, a petrezselyem, a zeller és a spenót esetében ritkábban figyelhető meg a N-hiánya tünetek formájában. Rendszerint az enyhe hiány kisebb- vékonyabb és rövidebb- termések fejlesztésében nyilvánul meg. Az idősebb levelek sárgulása csak igen súlyos esetben következik be.

        
Nitrogén hiány sárgarépa levélen          Nitrogén hiányos ill. nitrogénnel ellátott sárgarépa levél

 

A babnál és zöldborsónál az idősebb levelek elsárgulása következik be. Esetenként a levélnyél vöröses színt vesz fel az elhalás előtt. A növények növekedésében erős gátlás következhet be.

                
A bab idősebb levelein           Tenyészedényben nevelt         Zöldborsó idősebb levelein

jelentkező nitrogén hiány         babon jelentkező N hiány        jelentkező nitrogén hiány

A cékla növekedése gyenge. A levelek felállóak, világos illetve sárgászöldek, amelyek korán elhalnak.

                                                                                             Erős nitrogén hiány céklán

A szamóca levelei antociánosodás következtében lilás vöröses színűek lesznek. Elbarnulás is bekövetkezhet. A levelek aprók és merevek. Kevés virág és bogyóképződés figyelhető meg.


Jellegzetes nitrogén hiány szamócán

Piros ribiszkén a nitrogénhiány idősebb, majd a fiatalabb levelek sárgulásához, később barnulásához vezet. A levelek aprók, a terméskötődés igen gyenge. A virágok gyakran idő előtt elrugódnak.

                                                                                           Nitrogén hiány piros ribiszkén

Málnán a levelek fokozatosan vesztik el színüket. Előbb sárgászöld, sárga, majd narancssárga színt vesznek fel. Az ágak rövidek. A virágelrugódás következtében a terméskötődés gyenge.

A szőlő levelei egyenlőtlenül változtatják meg színüket. Halványzöldre vagy sárgára színeződnek. A levélszélek pedig nekrózis fellépésével lefelé bepödrődhetnek. Rendszerint fellép a hajtáscsúcsok elsatnyulása.

   
Nitrogén hiány szőlőtőkén                     Nitrogén hiány szőlőlevélen

Alma és körtefán jellegzetes merevtartás figyelhető meg. A levelek felállóak, illetve az ághoz simulnak. Az ágak vékonyak, gyakran rövidek maradnak és elhalhatnak. A levelek aprók és halványzöldek. Az idősebb levelek sárga, narancssárga, esetenként vörös, lilásvörös színt vehetnek föl. Nagyobb N-hiány esetén a levelek idő előtt lehullanak. A virág gyenge. Jellegzetes tünet a kevés gyümölcs idő előtti elszíneződése.

       

Körtefaágon fellépő jellegzetes  nitrogénhiány         Nitrogén hiányos almafaág

Őszibarackfán a levelek sárgászöldek, illetve vörösessárgák, amelyek korán lehullanak. Az ágak részben merevek. A termések aprók.

A nitrogén –túladagolás erős növekedést, sötétzöld levélszínt idéz elő. A levelek általában nagyobbak, nedvdúsak. Csökken a terméshozam. A bogyós termésű zöldnövényeknél csúcsrothadás lép fel. A gyümölcsfák termése apró marad.

Általában a bőséges N- ellátás rontja a tárolást. A lazább szövetállomány következtében hamarabb megromlanak. A káposztánál de a gyökérzöldségnél is a bőséges nitrogénellátással párosuló sok csapadék a termések repedését is okozhatja. A hónapos retek és a karalábé nagyon érzékeny a későn adott, nagy mennyiségű N-fejtrágyára, gyorsan felreped.

A sok nitrogén későbbi érést eredményez, sok esetben rontja a termések színesedését( paprika, paradicsom).