+36 76 382 184 info@jeli2000.hu

Réz hiány

A réz szerepet játszik a transzspirációs anyagcserében, a fehérje és szénhidrátszintézisben, de főleg a polifenol-anyagcserében vesz részt. Hatással van a sejtfal lignifikálódására is.

A talaj nagy humusztartalma elősegíti a Cu-hiány kialakulását, mivel a humuszanyagok erősen megkötik a Cu-ionokat. A nagy adagú P-trágyázás gátlóan hat a réz felvételére. Tartós szárazság esetén a Cu-hiány gyakrabban lép fel, főleg a fiatal növényeknél. A Cu-hiányt viszonylag nehéz azonosítani, mivel tünetei gyakran nem határozott formában jelentkeznek. A Cu-hiány egyik igen jellegzetes tünete a fiatal levelek normálisnál nagyobb mérete. Hatása főleg a generatív-virágzás, termésképződés-fejlődési stádiumban jelentkezik. Gabonanövényeken gyakran előfordul a levélszél és csúcs kifehéredése. Rendszerint a szemképződés elmarad, vagy csak léha szemek alakulnak ki. Gyakran fellép almánál és csonthéjasoknál.

A rézhiány tipikus tünete a levelek tartós fonnyadása –főleg száraz, meleg időszakban, valamint a szárazság által kiváltott tünetekhez hasonlóan a levélsodródás. Ezen túlmenően felléphet a levélnyél, valamint a fiatalabb levelek elhalása is. Másodlagos tünetként jelentkezik az összes növényi szerv gátolt fejlődése, klorózisok fellépése, valamint a korai hónaljhajtás képződés és hajtáselágazás. A Cu-hiányra elsősorban a gabonafélék-árpa, búza, zab-érzékenyek.

A búzán általában a levélcsúcstól kezdődő kifehéredés jelentkezik, amelyet a levelek elcsavarodása és száradása követ. A kalászok gyakran deformáltak, üresek. Bekövetkezik a kalászcsúcsok kifehéredése, amelyet fehérkalászúságnak vagy csúcsfehéredésnek neveznek.

 

   
Kezdődő réz hiány őszi búzán        Réz hiány, csúcsfehéredés az őszi búza kalászon


Őszi búza kalászokon jelentkező réz hiány (fehérkalászúság)

 A málna levelei tavasszal erős növekedést mutathatnak és a normálisnál nagyobb levelek fejlődnek ki. Kezdetben a levelek sötétzöldek. Majd fokozatosan klorotikussá válnak. A középkorú leveleken nekrotikus foltok jelennek meg. Előfordul a klorózissal majdnem egy időben a fiatal levelek tartós fonnyadása. A levelek gyakran deformáltak, hullámosak lehetnek. A bogyóképződés gátolt.


Réz hiány tünete málna levélen

A cseresznye hajtásainak növekedése már június elején leállhat, bár a levelek még a normálisnál kisebbek. A levélszél feldomborodik, a levéllemez gyakran hullámos. A leveleken kialakulnak klorotikus foltok, később pedig nekrotikus barnulás, majd lehullanak, amely a gallyak felkopaszodásához vezethet. Boszorkányseprűség alakulhat ki. A jelenség nyári elszáradás, illetve csúcsszáradás néven ismert. A virág és gyümölcsképződés gátolt, vagy teljesen elmarad.


Jellegzetes réz hiány tünete cseresznyefa levélen

A réztöbblet kedvezőtlen hatással van a növekedésre. A Cu-többlet jellegzetes Fe-hiány tünetekben nyilvánul meg. A Cu-többletre igen érzékenyek a cukor és takarmányrépa, lucerna és mák. Erős Cu-mérgezés a talaj növényállomány pusztulását idézi elő.

Fe-keláttal, illetve szulfáttal történő permetezés vagy trágyázás a kártételt megszüntetheti. A talajok Cu-tartalmának növekedését a gyakori, Cu-tartalmú növényvédő szerekkel való permetezés elősegíti.